DESIGN / BID / BUILD TEAM

Architecture & Interiors
Topographic Survey
Geotechnical Engineer
Civil Engineer
Pavement Design
Structural Engineer
Tunnel Design
Electrical Engineering
Lighting Design
Mechanical & Plumbing Engineer
Acoustical Engineering
Life Safety, Code, & Fire Protection
Pedestrian Flow Modeling
Wayfinding
Historic Preservation
General Contractor

Giuliani Associates Architects
William H. Gordon & Associates
Thomas L. Brown
Alpha Corporation
Roy D. McQueen & Associates
Dr. G. Sauer Corporation
EarthTech
Golden Engineering
Claude R. Engle
Dewberry & Davis
Coffeen Fricke
Systech Group
JKH Mobility
Apple Designs
Robinson & Associates
Kiewit Constuction

PROJECT STATISTICS

124,600

SQUARE FEET

50

MILLION DOLLARS

84

MONTHS DESIGN/BID/BUILD

PROJECT NARRATIVE

Project Description:

The pedestrian tunnel has been developed below the existing airfield at Dulles Airport to provide direct access between the main passenger terminal and one of the midfield departure concourses. The project was phased to coordinate the construction with other Dulles capital improvement projects; as a result, separate construction packages were prepared for the tunnel shell, tunnel interiors, and two connector buildings linking the tunnel to the existing buildings. In addition, two interim structures were developed to accommodate changes in the routing of mobile passenger lounges. All six packages were closely coordinated with other ongoing construction projects underway at Dulles.

Passenger Tunnel: The passenger tunnel is composed of a 32 feet wide x 760 feet long passenger corridor set into a 40 feet diameter concrete tunnel structure.  A series of moving walks provides an alternative for walking the tunnel length.  The corridor finishes have been selected for durability and compatibility with the existing airport finishes. The floor is gray terrazzo; walls are covered with prefinished metal panels; and the ceiling is composed of white perforated metal panels set into a curved grid. The interstitial spaces between the finished corridor and the tunnel shell house electrical and communications backbone systems, a dewatering system, and ventilation systems, including a smoke removal system.

Connector Buildings: The two connector buildings are designed for compatibility with the adjacent existing structures: the landmark main terminal designed by EeroSarrinen and a midfield concourse designed by Hellmuth Obata &Kassabaum. The main terminal connector building complements the existing structure by repeating the pattern of an upper level glazed observatory set on a concrete base. The midfield connector building is clad with metal panels and glazed walls composed of gray-tinted glass, with curtain wall framing matching the existing concourse. Both buildings are composed of 40-feet deep reinforced concrete substructures with steel-frame superstructures, and both include large below-grade lobbies connected to existing passenger concourse areas by escalators, elevators, and stairs. Interior finishes match the adjacent existing interiors: gray terrazzo floors; pre-finished metal panels on walls, and white perforated metal ceilings.

Mobile Lounge Docks: In response to the temporary nature of the two mobile lounge docks, the buildings have been developed as a background structures.  The building enclosures are simple rectangular forms with simplified details similar to other supporting structures Dulles Airport. The main terminal building includes five mobile lounge dock portals, and the midfield building includes three portals. Both buildings are composed of steel-frame superstructures, and both include large dock queuing lobbies connected to existing passenger concourse areas by escalators, elevators, and stairs. Both mobile lounge docks are clad with metal panels and glazed walls composed of gray-tinted glass, while interior finishes match the adjacent existing interiors: gray terrazzo floors; pre-finished metal panels on walls, and white acoustical panel ceilings.

Design Statement: The pedestrian tunnel has been designed as a unique structure with design and lighting elements selected to overcome the lack of natural light. The tunnel is connected to the existing main terminal and midfield concourse with connector buildings which complement the existing structures. Similarly, the interim mobile lounge docks are designed to present a visual statement similar to other existing mobile lounge docks. Both the connector buildings and the mobile lounge docks are designed as background structures, which support rather than supersede the existing buildings. By incorporating the design forms and features of the existing buildings, the pedestrian tunnel complex joins a family of structures supplying supporting roles to the monumental statement of the original Saarinen Main Terminal at Dulles.

concourse-b-tunnel-at-dulles
Concourse B Tunnel at Washington Dulles International Airport, Images: Copyright © Stacey Emmenecker, All Rights Reserved